Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2011 19:40 - Мъртъв ли е Осама
Автор: realpolitik Категория: Политика   
Прочетен: 1424 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.05.2011 20:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Мъртъв ли е Осама

     Съществува ли Осама Бин Ладен или е митичен герой, символизиращ злото, тероризма и антиамериканската политика? А може би е агент на ЦРУ? Скоро тази мистерия, която ни гложди от вече десет години, може да бъде разбулена, а въпросите, които си задавахме след 11 септември 2001г., да намерят своя отговор.

     Днес в заглавните статии на всеки втори сайт в интернет с големи букви четяхме „Осама е мъртъв”. Преди часове президентът на САЩ  Барак Обама направи официално изявление от Белия дом, че Осама Бин Ладен е убит.  Рано тази сутрин група американски командоси щурмували мястото, където се укривал терорист номер едно в света и след кратка престрелка, Осама бил убит. Президентът допълни, че откакто е на власт, залавянето и ликвидирането на Осама са били негова главна цел.  Наскоро американските тайни служби откриват следа, която ги води убедително към него- Бин Ладен се е криел в имение близо до тренировъчен център на пакистанската армия в град Аботабад на по-малко от 2 часа път с кола от Исламабад. Снощи Обама дал съгласието си за стартиране на операцията срещу бившия талибански лидер.

     Това е повратна точка във войната с тероризма и на най-новата история, чийто вододел е 11 септември. Това е и уникален тласък за американската външна политика, която се стреми да налага своя модел на демокрация в страните с доскорошни диктатури и  чиято основна цел след 2001 г. бе да бъде разоръжена и дезорганизирана "Ал Кайда“

     Реакциите сред Международната общност не бяха еднозначни. Едни смятат акцията за закъсняла, а други, поддръжници на Осама, се молят новината да не е вярна, коментира Ройтерс. Първите посочват, че Осама почти няма значение в арабския свят днес, когато в него текат коренно различни процеси, когато той е обхванат от революции, насочени срещу репресивните авторитарни режими. За други хора в Близкия изток обаче Осама Бин Ладен изглеждаше като единствения мюсюлмански лидер, способен да води война срещу западния враг на негова територия – визирайки атаките от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон."Мисля, че това е лъжа", казва един саудитец в столицата Рияд, цитиран от "Ройтерс". Той не пожела да съобщи името си. "Не вярвам на правителството на САЩ или на медиите. Те само искат тази история да приключи. Би било тъжно, ако той наистина е умрял. Аз го обичам и в моите очи той е герой и джихадист." Саудитска арабия, която отне гражданството на Осама след 11 септември, също не излезе с официално становище по случая. В Twitter саудитецът Махмуд Сабаг пише: "Вредата, която Бин Ладен нанесе на исляма, е потресаваща. Тя е наш общ срам."

       Логично започнаха наново спекулациите дали Осама е жив или мъртъв и дали изобщо съществува- "Това е краят на тази постановка. Целият театър и героят на Бин Ладен беше измислен от американците, за да навреди на образа на исляма и мюсюлманите", каза Али Хусайн, цитиран от "Ройтерс".

     Наскоро гледах документалния филм на журналиста от BTV Светослав Иванов. Там е представена интересна гледна точка за живота в Афганистан, почти 10 години след падането на талибаните. Дори и свалени от власт, те продължават да са сериозен фактор в Афганистан, да извършват ежеседмично атентати в Кабул и Кандахар с десетки човешки жертви, а името им продължава да буди страх у хората. В непристъпните планини в Афганистан се крие и формалният повод за започване на войната през 2001г. Талибаните отказват да предадат Осама Бин Ладен, за когото се предполага, че се укрива в техните пещери. В резултат на това започва тяхното детрониране.

     Международната общност неотдавна стартира програма за реинтеграция на талибаните. Генерал Джоузеф Блоц, говорител на мироопазващата мисия в Афганистан, коментира как действат американците, за да върнат талибаните към нормалния им начин на живот: „Ние не чистим тези райони от талибани, а ги окупираме и показваме, че сме достатъчно силни, за да останем там и създадем нова среда на живот”. Светослав Иванов допълва, че се използват техники, сходни до тези, с които терористите набират бойци- плащат им определени суми на месец, за да повдигнат стандарта на живот на семействата им и така изграждат определена финансова зависимост у тях. Реинтеграцията на талибаните се комбинира с древната тактика, използвана от Александър Македонски при инвазията му по тези територии преди хилядолетия- „разделяй племенните лидери и ги привличай на своя страна”. Племенните лидери, които са по-важни от когото и да било министър в Афганистан, биват привличани един по един на американска страна на цена, за която не се говори...а и никой не пита.

    Но със сигурност не е възможно да се подкупи всеки един ислямист, решен да навреди на Запада. Как да се процедира тогава? Войната с тероризма може да се води по два начина. Единият е да се засили бойната готовност на държавите- потенциални мишени, а отрядите за борба с тероризма да са готови във всеки един момент да предотвратят поредния подготвян атентат. Това изглежда напълно невъзможно- никой не е в състояние да предвижда какво  се готви на неговата страна, да бъде постоянно на точното място в точното време и да реагира адекватно. Другият вариант, избран от Запада- войната с тероризма да се изнесе там, откъдето идва пряката заплаха- държавите на Исляма. Този вариант също е до голяма степен неприемлив, тъй като е свързан с много човешки жертви, огромни финансови загуби, намеса във вътрешните работи на държавите и допълнителен дразнител за фундаменталистите. Ако скоро не бъде измислен компромисен вариант, който да удовлетворява и двете страни, можем да станем свидетели на доста странни събития, за които дори не ми се мисли. Защото краят на Осама изобщо не значи край на глобалния тероризъм. Неговата смърт просто затваря поредната глава от вече десетгодишния конфликт, а следващата може да е с фатален край за за много хора.

 

                                                                             Любомир Мартинов





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: realpolitik
Категория: Политика
Прочетен: 31916
Постинги: 5
Коментари: 13
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930